Βιολογικά προϊόντα στην πόρτα μας...
Έρευνα – συνεντεύξεις: Κτήμα Βίωμα - Biomag

Τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο, μεγάλες ποσότητες αγροτικών προϊόντων, διακινούνται με την μέθοδο παράδοσης κατ΄ οικον.

Μεγάλες εταιρίες τροφίμων, αγρότες, συνεταιρισμοί και καταστήματα, εκτός από την πώληση του προϊόντος, προσθέτουν και την υπηρεσία της μεταφοράς του.

Με τον τρόπο αυτό, προσπαθούν να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί και να δώσουν λύση σε ένα πρόβλημα του σύγχρονου ανθρώπου που είναι η έλλειψη χρόνου.

Είναι γνωστό ότι στις μεγαλουπόλεις οι ρυθμοί ζωής είναι γρήγοροι, οι αποστάσεις μεγάλες και οι υποχρεώσεις ακόμα μεγαλύτερες. Η παράδοση λοιπόν, νωπών ή συσκευασμένων αγροτικών προϊόντων είναι μια λύση στο παραπάνω πρόβλημα.

Δεν είναι όμως μόνο η έλλειψη χρόνου που οδηγεί πολλούς καταναλωτές στην επιλογή της κατ΄ οικον παράδοσης.


Η φρεσκάδα του προϊόντος και η σκέψη, ότι π.χ. το Μπρόκολο ή η Τομάτα που έχω στο τραπέζι μου συγκομίστηκε πριν από λίγες ώρες, είναι πολύ ελκυστική, σε σχέση με την εικόνα ενός αγροτικού προϊόντος που ταξιδεύει από την άκρη του κόσμου μέσα σε φορτηγά ψυγεία.

Ακόμα πολλοί καταναλωτές σήμερα θέλουν να γνωρίζουν την προέλευση της τροφής τους και εάν είναι δυνατόν τον άνθρωπο ή τους ανθρώπους που την παράγουν.
Επίσης σε πάρα πολλές περιπτώσεις η τιμή του τελικού προϊόντος είναι αρκετά ανταγωνιστική γιατί δεν παρεμβάλλονται πολλοί πωλητές και αγοραστές στην διαμόρφωση της παραμόνο ο παραγωγός και ο τελικός καταναλωτής.

Παρακάτω θα δούμε μερικά παραδείγματα της μεθόδου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Βιο - πακέτα στο εξωτερικό

Σύμφωνα με έρευνα της (Ιndependent, 17/11/2016), ο τρόπος παράδοσης τροφίμων κυρίως νωπών κηπευτικών, κερδίζει συνεχώς μερίδιο της αγοράς. Στην συνέχεια παρουσιάζει τις καλύτερες 7 στην Βρετανία,  σύμφωνα με μαρτυρίες των καταναλωτών.1. Abel & Cole Veg Box (www.abelandcole.co.uk),
2. Farmaround Veg Bag (www.farmaround.co.uk). Το 1994 η Isobel Davies (ιδρύτρια της Farmaround), έκανε την πρώτη παράδοση βιολογικών προϊόντων σε πακέτο για πρώτη φορά στον κόσμο σε περιοχές του Λονδίνου.
3. Eversfield Vegetable Box (www.eversfieldorganic.co.uk)


4. Riverford Vegetable Box (www.riverford.co.uk)
5. Ocado Organic Veg Box (www.ocado.com)
6. Northern Harvest Vegetable Boxes (www.northernharvest.co.uk)
7. Growing Communities Organic Veg Bag (growingcommunities.org)

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian και τουSoilAssociation (ο μεγαλύτερος φορέας πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων της χώρας), παρά την κρίση στην Βρετανία, ο κλάδος (βιολογικά προϊόντα στο κουτί) όπως τον ονομάζει, παρουσίασε άνοδο. Μόνο η εταιρία Abel & Cole παραδίδει 50.000 και πλέον κιβώτια την εβδομάδα. Η λατρεία για το καλό εποχιακό φαγητό και η ποικιλία που προσφέρουν οι εταιρίες βιο – πακέτων είναι ο βασικός παράγοντας της επιτυχίας του κλάδου, σύμφωνα με το άρθρο.

Σε παραπλήσια έρευνα του (theecologist.org), η πώληση των βιολογικών προϊόντων στην Βρετανία παρουσιάζει πτώση, ενώ τα βιο – πακέτα μεγάλη άνοδο. Αυτό φυσικά αποτελεί και σανίδα σωτηρίας για τους βιοκαλλιεργητές, που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν τα χρήματα να μισθώσουν χώρους πώλησης σε μεγάλα σούπερ μάρκετ. 


Στο Έντμοντον του Καναδά η εταιρία Theorganicbox (www.theorganicbox.ca), παραδίδει εβδομαδιαία βιο – πακέτα. Αυτά περιέχουν 14 διαφορετικά φρούτα ή λαχανικά που προμηθεύεται από τοπικούς βιοκαλλιεργητές. 


Στην Αμερική υπάρχουν πολλές αγροτικές επιχειρήσεις που πωλούν τα βιολογικά προϊόντα τους μέσω των βιο – πακέτων. Εδώ εκτός από τις τοπικού βεληνεκούς επιχειρήσεις, υπάρχουν και αυτές που καλύπτουν ολόκληρες πολιτείες. Όπως η DoortodoorOrganics, που ξεκίνησε από το Κολοράντο, επεκτάθηκε στο Κάνσας, στο Σικάγο, Νιού Τζέρσεϋ. Οι βιοκαλλιεργητές κάθε περιοχής συνεργάζονται με την εταιρία η οποία πραγματοποιεί τις διανομές (www.doortodoororganics.com).

Στο Πόρτλαντ λειτουργεί από το 2001, η εταιρία διανομής βιολογικών προϊόντων organicstoyou(www.organicstoyou.org). Στην ιστοσελίδα τους, παρέχουν εκτός από πληροφορίες για τα βιολογικά προϊόντα και τα συνεργαζόμενα κτήματα, συνταγές μαγειρικής και τεχνικές συντήρησης των τροφίμων.Στην Σουηδία ένα παράδειγμα πώλησης βιολογικών προϊόντων σε κουτί βρίσκεται στα περίχωρα της Στοκχόλμης. Η οικογενειακή επιχείρηση RamsjögårdsProdukter (www.ramsjogard.net). Από το 1989 παράγουν βιολογικά κηπευτικά και βότανα,  τα οποία τα διανέμουν στην ευρύτερη περιοχή.

Στο αγρόκτημα τους γίνονται και μαθήματα βιολογικής καλλιέργειας, ενώ εθελοντές απ΄ όλο τον κόσμο συμμετέχουν στο βιωματικά εργαστήρια μάθησης.

Παραπάνω παρουσιάσαμε ένα μικρό δείγμα, από την προώθηση βιολογικών προϊόντων με την μέθοδο της παράδοσης στον χώρο του καταναλωτή.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο και αναζητώντας πληροφορίες σε κλαδικό τύπο, ανακαλύπτουμε ότι η εξάπλωση αυτής της μεθόδου έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε όλα τα μέρη του κόσμου.

Έχει εξαπλωθεί; Πάντα υπήρχε. Απλά σήμερα έχει οργανωθεί πολύ καλύτερα και ο καταναλωτής βρίσκει πολύ μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων από αυτή του γαλατά ή του ψωμά του παρελθόντος. 


Ας δούμε παρακάτω μερικά παραδείγματα παράδοσης βιολογικών προϊόντων με αυτή την μέθοδο.
Βιοκρεμμύδας – παράδοση βιοκιβωτίων από το 2009Πότε ξεκινήσατε να εφαρμόζεται την μέθοδο της παράδοσης κατ΄ οίκον, με βιολογικά προϊόντα;
Παρόλο που από το 1999 καλλιεργούσα βιολογικά  θερμοκηπιακά κηπευτικά, το 2009 ξεκίνησα   με έδρα  τη Κίσαμο Χανίων στην Κρήτη την  δραστηριότητα της Κρεμμύδας Βιοκιβώτια, με βιολογική πιστοποίηση τόσο για την παραγωγική όσο και για την εμπορική διαδικασία. Η κεντρική ιδέα περιστρέφεται γύρω από την αξιοποίηση της προσωπικής παραγωγής και φίλων βιολογικών παραγωγών ώστε να υπάρχει άμεση σύνδεση του παραγωγού με τον τελικό καταναλωτή στην Αθήνα.
Αυτό που οδήγησε στη δημιουργία της Κρεμμύδας Βιοκιβώτια, ήταν οι δυσκολίες στη διάθεση της παραγωγής μου, και οι χαμηλές τιμές που  ετύχαινα  ως παραγωγός. Μετά και από την επαφή με τα box schemes της Μεγάλης Βρετανίας κατά την παραμονή  μου εκεί με οδήγησαν στην αναζήτηση ενός εναλλακτικού καναλιού εμπορίας.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι  η «Κρεμμύδας Βιοκιβώτια» είναι η πρώτη επιχείρηση, που έφερε  το ηλεκτρονικό  λιανικό εμπόριο κηπευτικών στην Ελλάδα. 

Σε ποιες περιοχές παραδίδεται τα βιοκιβώτια σας;
Οι περιοχές που καλύπτονται είναι σχεδόν όλη η Αττική  (κάθε ημέρα και διαφορετικές περιοχές) και  νησιά κατόπιν συνεννόησης.


Θέλω να λαμβάνω και εγώ στο σπίτι μου ή στην εργασία μου βιολογικά προϊόντα. Πως μπορώ να σας βρω;
Βρισκόμαστε στο webiste: www.biokremmydas.gr όπου οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν, να εγγραφούν και να τοποθετούν παραγγελίες κυρίως μέσω των εβδομαδιαίων newsletters που τους αποστέλλονται.
Εκεί  αναρτάται εβδομαδιαίος κατάλογος προϊόντων-τιμοκατάλογος  με τα διαθέσιμα προϊόντα.   Όλα βιολογικά και Ελληνικά ενώ στην συντριπτική τους πλειοψηφία Κρητικά.   
Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επιλέξει από τον κατάλογο, ότι θέλει και σε όποια ποσότητα επιθυμεί, προϊόντα φρέσκα από τις καλλιέργειες δικές μας ή φίλων μας συλλεγμένα την περασμένη της παραλαβής .   Επανάληψη της παραγγελίας γίνεται αν και όποτε επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος.
Την παραγγελία την συνοδεύει πάντα περιγραφική απόδειξη λιανικής.
Δεν χρεώνονται μεταφορικά ή διανεμητικά και δεν υπάρχουν κρυφές άλλες χρεώσεις πέρα από την αξία των προϊόντων.
Η πληρωμή γίνεται με μετρητά ή με κάρτα κατά την παράδοση είτε με τραπεζική κατάθεση.
Ο μόνος περιορισμός είναι η ελάχιστη    παραγγελία που είναι   25 ευρώ σε νωπά προϊόντα.

Περισσότερες πληροφορίες:
Κρεμμύδας-Βιοκιβώτια
Καστέλλι, Κισσάμου Χανίων, Κρήτης Τ.Κ. 73400 , 693 68 73 007,  bio.kremmydas@gmail.com , biokremmydas.gr
Αγρόκτημα στον Όλυμπο –αγνά βιολογικά προϊόντα και παραδοσιακές ποικιλίες κηπευτικών στην πόρτα σας

Τι είναι το αγρόκτημα στο Όλυμπο;


Το «Αγρόκτημα στον Όλυμπο - Κατσαμάκας» αποτελείται από έναν πιστοποιημένο βιολογικό λαχανόκηπο, ένα μικρό πτηνοτροφείο και ένα μελισσοκομείο. Βρίσκεται στην περιοχή του Λιτόχωρου, στους πρόποδες του Ολύμπου, αλλά και λίγες εκατοντάδες μέτρα από τη θάλασσα. Ο συνδυασμός του βουνού με την θάλασσα παράγει ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα που δίνει μια ξεχωριστή χροιά σε όλη την παραγωγή μας.


Πως διαθέτετε τα προϊόντα που παράγεται;

Την παραγωγή μας τη δίνουμε κατ' ευθείαν στους πελάτες μας χωρίς μεσάζοντες. Κάθε εβδομάδα, αφού κάνουμε εκτίμηση συγκομιδής, επικοινωνούμε με τους  εγγεγραμμένους πελάτες μας μέσω email ή τηλεφώνου (όπως ο καθένας έχει επιλέξει) και τους ενημερώνουμε για την παραγωγή μας. Κατόπιν δεχόμαστε τις παραγγελίες, συσκευάζουμε και παραδίδουμε.

Πως και σε ποιες περιοχές παραδίνεται τα προϊόντα σας;

Παραδίδουμε πόρτα - πόρτα δωρεάν για την Θεσσαλονίκη, την Κατερίνη και το Λιτόχωρο. Επίσης μπορούμε να παραδώσουμε και στην Αθήνα, με κόστος 6€ μέχρι 10 κιλά.

Το "Αγρόκτημα στον Όλυμπο - Κατσαμάκας" είναι μια οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής βιολογικών κηπευτικών, με επικέντρωση στην αναβίωση των παλιών ποικιλιών. Αναζητούμε τις αυθεντικές  γεύσεις με τις οποίες μεγαλώσαμε.  


Περισσότερες πληροφορίες:
Μιχάλης ΚατσαμάκαςΧριστίνα Ανδρεούλη
Αγίου Γεωργίου 72,60200 Λιτόχωρο
Τηλέφωνο: 6909406929
e-shop:new.agrolympos.gr


Biobox – φρέσκα βιολογικά φρούτα και λαχανικά

Τι είναι η biobox;

Επιθυμία μας είναι να σας προσφέρουμε, σε ανταγωνιστικές τιμές, τα ποιοτικότερα και φρεσκότερα ελληνικά βιολογικά φρούτα και λαχανικά, κατευθείαν στο χώρο που εσείς επιλέγετε.
Υποστηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς και τα προϊόντα τους, αποβλέποντας στη δημιουργία ενός δικτύου βιώσιμων αγροκτημάτων. Έτσι, οι καλλιεργητές μπορούν να παράγουν φρούτα και λαχανικά υψηλής ποιότητας μακριά από τις πιέσεις της αγοράς και να τα διαθέτουν απευθείας στους καταναλωτές.
Μέσα από την άμεση επαφή παραγωγών και καταναλωτών, επιδιώκουμε να χτίσουμε μια αμοιβαία επωφελή σχέση, που θα βελτιώσει τη ζωή όλων μας.Πώς διασφαλίζεται ότι τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο biobox είναι πράγματι βιολογικά;
Όλοι οι Έλληνες βιοκαλλιεργητές ελέγχονται, όπως και οι ευρωπαίοι συνάδελφοί τους, βάσει της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας 834. Ειδικότερα, όλα τα συνεργαζόμενα με την biobox βιολογικά αγροκτήματα πιστοποιούνται από εγκεκριμένους από το Υπουργείο Γεωργίας οργανισμούς. Οι παραγωγοί που επιλέγουμε, υπηρετούν συνειδητά επί πολλά χρόνια το όραμα της βιολογικής γεωργίας και είναι από τους πλέον καταξιωμένους και βραβευμένους βιοκαλλιεργητές της χώρας. Επιπλέον, πέρα από τη βιολογική πιστοποίηση των επιμέρους παραγωγών, η Βiobox ελέγχεται και πιστοποιείται ξεχωριστά για το περιεχόμενο των κουτιών της από τον πιστοποιητικό οργανισμό TUV BIO, που βεβαιώνει ότι όλα τα προϊόντα του biobox είναι βιολογικά. Για οποιαδήποτε άλλη απορία σχετικά με θέματα πιστοποίησης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας – θα χαρούμε να σας την απαντήσουμε.

Περισσότερες πληροφορίες:
Αλεξάνδρα Βαλοπετροπούλου
Τ. 2299 11 2975 (από τις 10:30 έως τις 14:30, Δευτέρα - Παρασκευή).
www.biobox.gr